Vervanging beschoeiing en reconstructie asfalt

In opdracht van EVS Infrabouw vervangen wij ruim 1.200 meter beschoeiing langs de Lopikerweg Oost in Lopikerkapel. Tegelijkertijd verzorgt Van Leeuwen Asfalt B.V. de reconstructie van het asfalt. Een mooie samenwerking waarin diverse disciplines samenkomen om tot een kwalitatief eindresultaat te komen.

Vooronderzoek ondergrondse infrastructuur van start

Afgelopen week zijn we gestart met het inventariseren van de ondergrondse infrastructuur die de watergangen in het projectgebied kruist. Dit proces begint met het aanvragen van een KLIC-melding via het Kadaster. De verkregen gegevens worden vervolgens ingeladen in het veldboek van de landmeter, die deze informatie buiten uitzet met behulp van piketten en markeerspray.

Daarna worden de aangetroffen kabels en leidingen (K&L) gecontroleerd op ligging en diepte, om schade tijdens de uitvoering zoveel mogelijk te voorkomen. Alleen op het eerste tracé van 400 meter zijn al 22 kruisende K&L aangetroffen. Deze worden in kaart gebracht met behulp van detectieapparatuur, wichelroedes en handmatige aanlansingen in de watergang. Zo bepalen we nauwkeurig de X-, Y- en Z-coördinaten.

De ingemeten gegevens worden verwerkt in de werktekeningen, zodat het uitvoeringsteam precies weet waar en hoe diep de K&L liggen. Dergelijk onderzoek is van groot belang, zeker omdat we regelmatig te maken hebben met afwijkende liggingen of verlaten infrastructuur.

Samenwerking met netbeheerders essentieel

De rol van netbeheerders is in dit proces cruciaal. Stedin werkt actief mee en levert waardevolle ondersteuning. Helaas blijft de communicatie en medewerking van andere partijen, zoals KPN en VodafoneZiggo, achter. Ondanks herhaalde verzoeken is telefonisch contact lastig en blijft reactie uit. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om – conform de CROW-500 – samen te zoeken naar oplossingen.

Belang van voorbereiding

De komende periode worden de onderzoeken voortgezet om de volledige ondergrondse situatie in kaart te brengen. Door een gedegen voorbereiding kunnen we tijdens de uitvoering stagnatie en overlast voor de omgeving zoveel mogelijk beperken. Met tijdige en constructieve medewerking van de netbeheerders kan dit proces aanzienlijk worden versneld.

De verkregen gegevens worden na inmeting gedeeld met de betreffende beheerders, zodat deze geïntegreerd kunnen worden in toekomstige KLIC-meldingen. Op die manier leveren we niet alleen een veilig en efficiënt project op, maar dragen we ook bij aan een beter geïnformeerde ondergrondse infrastructuur voor toekomstige werkzaamheden.