• Opdrachtgever: HDSR
  • Locatie: Caspargauwse Wetering Cothen
  • Werkzaamheden: Reconstructie oevers
  • Oplevering: medio april 2021

De bestaande damwanden zijn aan het einde van hun bestaan waardoor de oevers instabiel worden.
Aangezien er wandelpaden langszij lopen dient deze constructie veilig gemaakt te worden en duurzaam door een onderhoudsvriendelijk ontwerp toe te passen.

De totale lengte wat vervangen gaat worden bedraagt zo’n 2500 m¹. De nieuwe damwand met een dikte van 50 mm en een lengte van zo’n 3500 mm bestaat uit een onderwater damwand die is opgebouwd uit een mix van vurenhout en hardhout.
De bovenste 40 cm hout bestaat uit hardhout wat ervoor zorgt dat de damwand een langere levensduur heeft.
Het onderste gedeelte bestaat uit Europees naaldhout, wat een behoorlijk kostenvoordeel heeft doordat dit hout goedkoper is om in te zetten en constructief gezien niet onder doet voor volledig hardhout op dit traject.

De oever t.h.v. waterlijn wordt beschermd door het toepassen van betonblokkenmatten die gegoten zijn op een rubber mat waardoor het water geweerd wordt zodat uitschuring wordt voorkomen. Hierdoor heeft een verlengende levensduur en resulteert dus in een kosten besparing.

Van Leeuwen GWW heeft dit werk gegund gekregen door middel van EMVI criteria waar wij goed op hebben gescoord in communicatie, kwaliteit en uiteraard duurzaamheid. Met inzet van een CO² prestatieladder trede 5, inzet van zonnepanelen op de werkplek, het rijden naar de locatie met electrische auto’s en het gebruik van electrische machines zorgden voor een goede score.

Foto’s: Ton van Es en Jons Kramer

Lopende projecten

Recente projecten

Nieuws