• Opdrachtgever: VVE Ensta Almere
  • Locatie: Noorderplassen, Almere
  • Verwachte oplevering: Medio april 2023

Het complete eiland in Almere wordt voorzien van een nieuwe kunststof Prolock Omega damwand i.c.m. stalen buispalen en vurenhouten palen. De steigers worden vernieuwd middels het toepassen van FSC hardhout zodat men nog lang van de steigers kan genieten.

In totaal wordt er 400 m¹ damwand gezet, 23 steigers gebouwd, 23 trappen geplaatst en 23 vlonderdekken vernieuwd en 5 vingerpieren vervangen.
Tevens worden er nog 2 boothuizen gebouwd op wens van de klanten.

Ons team heeft er weer een kwalitatief hoogstaand werk van gemaakt!

Damwanden van de watervilla’s op het Ensta eiland aan de Noorderplassen-West worden verduurzaamd

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt op en langs het water van de Noorderplassen in Almere. De damwanden van de 23 vrijstaande Ensta watervilla’s (die zijn opgeleverd in de 2008-2009) zijn verduurzaamd. Bij de bouw van de huizen werd destijds een hardhouten damwand gemaakt met een levensduur van zo’n 25 jaar. De bewoners van het eiland hadden daar vanaf moment één al hun vraagtekens bij. Daar waar hun damwand een levensduur had van 25 jaar, kregen de andere eilanden aan de Noorderplassen een damwand met een levensduur van 80 jaar. Na een jarenlange discussie met de ontwikkelaars en de gemeente Almere heeft de vereniging van eigenaren genaamd ‘VvE Ensta’ begin 2020 besloten om de levensduur van de huidige houten damwand met minstens 25 jaar te verlengen.

Voorzitter van de VvE Dick van der Starre: “De villa’s aan het water zijn prachtig, maar het is natuurlijk wel cruciaal dat het water onze vriend blijft in plaats van onze vijand. Goede bescherming tegen het water staat daarom voor de bewoners voorop. Ik ben heel blij dat de bewoners van het Ensta eiland zonder damwand-zorgen de komende vijftig jaar rustig zullen slapen en vanaf deze zomer met volle teugen kunnen genieten van hun unieke woonplek aan de Noorderplassen”.

Het verduurzamen van de damwand vraagt om specialistische kennis. Na een flinke zoektocht is de VvE uiteindelijk in contact gekomen met aannemingsbedrijf van Leeuwen GWW uit Harmelen; een specialist op het gebied van het plaatsen van duurzame kunststof damwanden met een gegarandeerde levensduur van 50 jaar en alle overige waterkeringen. De kunststof damwand van het type Prolock Omega geproduceerd door Profextru wordt rondom de bestaande damwand geplaatst. De tussenruimte tussen de oude en de nieuwe damwand wordt vervolgens opgevuld met schoon zand. Hierdoor wordt de oude damwand volledig onttrokken aan verdere blootstelling van zuurstof, waardoor het rottingsproces van de oude hardhouten damwand praktisch tot stilstand zal komen. Niet alleen de damwanden, maar ook de steunpalen, loopsteigers en terrassen worden op dezelfde manier verduurzaamd middels FSC hardhout en stalen buispalen. Hierdoor zal de levensduur aanzienlijk worden verlengd, hetgeen voor de toekomt een besparing zal opleveren voor de bewoners en voor het milieu. Door het actieve meedenken van beide partijen komt er een schitterend project tot stand waarbij de verduurzaming de leidraad is.

De verduurzaming is een serieus project. Uitvoerder Sjon de Roos van aannemingsbedrijf van Leeuwen GWW: “Om de kunststof damwand met verankering te plaatsen halen we de loopsteigers met een gedeelte van de terrassen tijdelijk weg, deze plaatsen we uiteraard allemaal weer netjes terug. Al met al een mooi project waar we half oktober 2022 aan zijn begonnen en naar verwachting begin april 2023 zal worden afgerond”.

Lopende projecten

Recente projecten

Nieuws